ceas Sportivnie, mecanism 2608 cu funcție de hacksecond, fabricat în 1956

CEAS BARBATESC SPORTIVNIE Inscris de Ceasornicar
470 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Sportivnie este echipat cu un calibru rar întîlnit, un 2608 în varianta cu 17 rubine (a fost produs și cu 15 rubine), secundar central și funcție de hacksecond (foarte rară la ceasurile rusești din acea perioadă !), fabricat în 1956. De altfel, marca Sportivnie este din ce în ce mai rar întîlnită, aceste ceasuri fiind fabricate numai între 1954 și 1958 ! Ceasul are diametrul de 36 mm și distanța între anse de 16 mm, iar mecanismul are diametrul de 26 mm și o grosime de 5,6 mm. Balansierul din glucydur cu șuruburi de compensare are o spirală din oțel cu spira terminală tip Breguet și efectuează 18.000 de bătăi/ oră. Arcul motor din elynvar asigură o rezervă de mers de 37 de ore. Este evident că producția de mecanisme a fost împărțită pentru o scurtă perioadă de timp între 1 Moskovskaia Ceasovai Zavod (Fabrica de Ceasuri nr. 1 din Moscova), cu mecanismul 2634, și Zavoda Imeni Maslenikova (Fabrica de Ceasuri din Samara), cu mecanismul 2608, din moment ce pe unele eboșe apar ambele semnături. Carcasa, remontoarul, capacul spate și cadranul sînt cele originale, în stare foarte bună. Indicatoarele orare și secundarul sînt originale, marcate cu fosfor puternic, în stare foarte bună. Capacul spate din oțel este pe filet, marcat cu inscripțiile БАЛАНС АМОРТИЗИРОВАННЫЙЙ şi ПЫЛЕВЛАГОНЕПРОНИЦАЕМЫЕ.

Marca Sportivnie a fost produsă la „Prima Fabrică de Ceasuri Moscova”, între 1954 și 1958, după care a ieșit definiv din fabricație. Uzina a fost fondată în 1930 din ordinul lui Stalin, sub numele „Prima Fabrică de Ceasuri a Statului”, și s-a bazat pe aportul tehnic creat prin cumpărarea de către URSS a două firme falimentare din S.U.A., Ansonia și Dueber-Hampden. O perioadă a purtat și numele de „Kirova” după un fruntaș al revoluției bolșevice, iar după război a fost readusă în Moscova și s-a adoptat numele de „Prima Fabrică de Ceasuri Moscova”. Consacrarea ei s-a produs cînd Iuri Gagarin, cu ocazia primului zbor uman în spațiul cosmic, a purtat la mînă un ceas „Sturmanskie” (Navigator), un produs de serie al acestei fabrici pentru aviatorii sovietici și nu o comandă specială dedicată evenimentului. Succesul misiunii a determinat și stabilirea definitivă a numelui fabricii „Poljot” (Zbor) în 1964. Un an mai tîrziu, aici a fost fabricat cel mai subțire ceas al acelor vremuri, Poljot 2200, cu o grosime a mecanismului de numai 1,85 mm ! Acesta confirmă înaltul nivel la care ajunsese orologeria sovietică în acele vremuri. Nivelul ridicat de dezvoltare tehnologică, designul și calitatea înaltă a ceasurilor Poljot sînt confirmate și de faptul că, în zilele noastre, Administrația Prezidențială a Rusiei a ales această marcă pentru distincțiile oficiale semnate „Din partea Președintelui Rusiei” ! La „Prima Fabrică de Ceasuri Moscova” au mai fost produse ceasuri sub mărcile Poljot, Cornavin, Kirovskie, Signal, Majak, Moskva, Rodina, Sputnik, Stolichnie, Strela și Sturmanskie.

Ceasul arată foarte bine și funcționează la secundă. Revizia completă a fost făcută recent (secundarul pornește la prima rotire a remontoarului !). Provine din colecția personală și se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteți alege o frumoasă curea din piele autentică de struț, rechin, șarpe, capră sau vițel (găsiți curele pentru ceas la secțiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiți la secțiunile „pernițe” și „cutii”.

Atenție: feriți ceasul de lovituri sau șocuri mecanice puternice. Deși are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuși doar un ceas ! Feriți ceasul de apă și atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanșare, în timp acestea slăbesc cîte puțin. Evitați apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcționarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceți o nouă revizie la ceasornicar. Chiar și cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcționări mecanice îndelungate.

Data anunt: 30 august 2014 Actualizat: 04 ianuarie 2024 Vizualizari: 2277
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 887
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Elgin
4.500 EUR
Waltham
760 lei
Orgeval
330 lei
Junghans
1.100 lei
Technos
415 lei