ceas Doxa Conquistador by Synchron, mecanism Synchron 68, fabricaţie 1968

CEAS BARBATESC DOXA Inscris de Ceasornicar
1.360 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Doxa Conquistador by Synchron este echipat cu un calibru Synchron 68 (derivat dintr-o bază ETA 2789) cu 17 rubine, secundar central şi dublu calendar, fabricat în 1968. Acest mecanism, modificat, a stat la baza unor noi calibre dezvoltate de Wyler şi de Durowe. Atît ziua şi data sînt cu setare rapidă din remontoar. De altfel, acest mecanism este primul calibru ETA cu setare rapidă pentru ambele calendare. Ceasul are dimensiunile de 40x41 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar maşinăria are 25,6 mm diametru şi o înălţime de 5,9 mm. Balansierul lis, din glucydur, prevăzut cu amortizoare Incabloc, efectuează 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură o respectabilă rezervă de mers de 45 de ore. Carcasa impecabilă (vezi foto 5, 6, 8, 11, 13 etc.) este integral din oţel. Coroniţa este marcată cu logo-ul Synchron (vezi foto 7). Acelaşi logo se regăseşte şi pe cadran, capacul spate şi rotorul automatului. Capacul spate din oţel, în stare foarte bună, filetat, are ştanţate seria 68 001 56 40 135. Pe interior, capacul spate este ştanţat cu denumirea producătorului. Cadranul argintiu, în stare foarte bună, este subliniat de secundarul albastru.

Synchron a fost un joint venture între Manufacture de Montres DOXA şi Aubry Frères SA. Ceasurile produse sub sigla Synchron însumau toate calităţile celor două companii şi reprezintă astăzi adevărate mostre de înaltă calitate orologeră.

Fondată în 1889 în inima Elveţiei, Doxa înseamnă „opinie unanim acceptată” în greaca veche. Georges Ducommun (1868-1936), fondatorul brandului Doxa, s-a născut ca al 13-lea copil al unei familii sărace dintr-un mic orăşel elveţian din munţii Jura, numit Le Locle. Pentru a se putea întreţine, el a început să lucreze de mic ca ucenic într-o fabrică de ceasuri. A fost o chestiune de timp pînă să ajungă să iubească mecanismele complicate care l-au făcut celebru peste ani. La numai 20 de ani, Georges Ducommun şi-a deschis propriul atelier de ceasornicărie, dar a fost nevoit să muncească din greu, mergînd uneori pe jos zeci de kilometri pentru a livra ceasurile comandate. El a fost primul care a folosit un mecanism de înaltă calitate cu o rezervă de putere de 8 zile, pe care l-a şi patentat în 1908 iar astăzi este cunoscut ca „Doxa 8 zile” (folosit multă vreme de Bugatti pentru echiparea maşinilor sale de curse). Ceasurile Doxa au intrat în cultura populară şi sînt sinonime astăzi cu calitatea şi precizia.

Casa Aubry Frères a fost înfiinţată în 1917 de către trei ceasornicari din Noirmont şi a produs iniţial unelte pentru manufacturile orologere din regiune, înainte să se lanseze în conceperea de ceasuri complete în 1921. Acest atelier de talie modestă cunoaşte o primă dezvoltare în anii ’30, graţie stabilirii de relaţii comerciale cu West End Company SA, dealer genovez specializat pe pieţele din India şi Orientul Mijlociu. Începînd cu 1935 Aubry Frères îşi creşte capacitatea de producţie şi devine ulterior unul dintre cei mai mari producători de ceasuri, între 1960 şi 1970, sub conducerea lui Marcel Aubry, fiul unuia dintre fondatori. Dificultăţile pieţei orologere de la finele anilor ’70 (inclusiv închiderea pieţei iraniene în 1978) conduc la o criză de reconversie. Aubry Frères este ispitită să preia case orologere insolvabile (Dogma, Ernest Borel, West End, Arthur Dorsaz, Auréole SA etc.), apoi să producă ceasuri de înaltă calitate (prin asocierea cu DOXA în joint venture-ul Synchron) şi să dezvolte roboţi (în cadrul societăţii Espérus). Aceste activităţi prea diversificate se soldează în cele din urmă cu un eşec. La începutul anilor ’90 Henry Aubry vinde compania unor investitori din Hong Kong. Această nouă aventură se încheie cu un eşec sumbru, aşa că răscumpără firma în 1993, înainte de a o închide definitiv în 2001.

Piesa arată şi funcţionează foarte bine. Provine din colecţia personală şi se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 06 ianuarie 2019 Actualizat: 07 aprilie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
WILHELM
400 lei
Atlantic
100 lei
Mondia
850 lei
VENUS
400 lei
Mortima
850 lei