ceas Ural, rar, mecanism 3602 (derivat din yk-6) fabricat în trimestrul 4 din 1957

CEAS BARBATESC URAL Inscris de Ceasornicar
430 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Ural reprezintă o adevărată raritate pe piaţa ceasurilor vintage ruseşti, fiind foarte dificil să găseşti astăzi un exemplar în stare bună. Este echipat cu un mecanism 3602 cu 15 rubine (derivat din imensul calibru 3602 de la Молния-Molnia), produs în trimestrul 4 din 1957 (ştanţă pe puntea roţilor) la fabrica din Tscheljabinsk (sursa: Mark Gordon). Calibrele ruseşti au fost mereu introduse cu nume frumoase („vis”, „primăvară”, „fulger”, „victorie” etc.) iar mai tîrziu au căpătat coduri numerice interpretate astăzi eronat ca denumirea calibrului. Astfel, prima pereche de cifre indică diametrul în milimetri (în acest caz 36 mm) iar al doilea principalele caracteristici, de exemplu 02 pentru armare manuală şi secundar periferic dar fără amortizoare, sau 03 pentru aceleaşi caracteristici dar cu dispozitiv antişoc. În timp ce alte mecanisme sovietice au sufixe cum ar fi 1, 2 sau H, 2H (pentru cele îmbunătăţite şi cu complicaţii suplimentare), denumirea pentru acest lung şir de mecanisme a rămas 3602 chiar dacă s-au făcut mai multe modificări. Nici variantele mai vechi, de 3,5 mm sau cele mai noi, de 4,65 mm, nu au fost denumite diferit, deşi ele aproape că nu au părţi comune. Şi modul de inscripţionare al brandului Molnia s-a schimbat de-a lungul timpului. La început a fost un nume de calibru, care era însă scris şi pe variantele mai vechi produse la A 2-a Fabrică de Ceasuri (marca Slava), în consecinţă aceste variante sînt ocazional numite Slava 3602. Atunci cînd producţia a fost transferată la fabrica din Tscheljabinsk denumirea a rămas, dar a fost prelungită cu „3602”. Molnia însăşi a devenit un nume pentru ceasurile cu aceste mecanisme. Mai tîrziu Molnia a fost înregistrată ca marcă a fabricii din Tscheljabinsk şi mecanismele au primit ca logo un cadran cu mîini. Diametrul ceasului prezentat aici este de 42 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 36 mm şi înălţimea de 5,3 mm. Balansierul imens, cu şuruburi de compensare, bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 34 de ore. Mecanismul are seria 740268 şi este inscripţionat 15 камней şi ЧЧЗ (ştanţa fabricii din Tscheljabinsk). Carcasa cu anse fancy lugs este din aluminiu eloxat, în stare bună (vezi foto 5). Foarte dificil de găsit astăzi o carcasă de Ural cu eloxajul în stare bună, deoarece aluminiul este un material moale, sensibil la zgîrieturi. Toate piesele sînt cele originale, inclusiv indicatoarele. Capacul spate din oţel are seria 75052. Cadranul cu cifre arabe poartă patina timpului dar arată foarte bine la mînă. La armare, mecanismul scoate un sunet ca de cabestan !

Fabrica în care s-au produs aceste ceasuri a fost înfiinţată în 17 noiembrie 1941, dar uzina de ceasuri Molnija („fulger” în limba rusă) a fost inaugurată şase ani mai tîrziu, pe 17 noiembrie 1947. Principalul beneficiar al fabricii era Ministerul Apărării din Uniunea Sovietică, pentru care producea ceasuri de mînă, de buzunar sau de masă. Ceasuri unice au fost de asemenea produse pentru a fi utilizate în tancurile sovietice, avioane de luptă, submarine şi nave spaţiale. Ceasurile produse de Molnia de-a lungul timpului au fost în principal ceasuri mecanice de buzunar cu motive militare, religioase, istorice şi de vînătoare. Cam 80% din munca depusă pentru decorarea acestor ceasuri sau a mecanismelor era manuală ! Unele mecanisme de Molnia, modificate, cum este 3608, au fost utilizate în producerea de ceasuri de mînă bărbăteşti, imense pentru acele vremuri. Producţia de ceasuri a încetat definitv în octombrie 2007, iar viitorul acestei fabrici este o întrebare la care nimeni nu are raspuns, cu toate că la ora actuală ceasurile Molnia sînt foarte căutate de colecţionari. În afară de Ural, Molnia a mai produs mărcile de ceasuri Crystal şi Iskra.

Ceasul este în stare bună pentru vîrsta lui şi funcţionează foarte bine. Revizia completă a fost făcută recent. Provine din colecţia personală şi se livrează împreună cu cureaua de prezentare, nouă, din piele verde. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 01 martie 2017 Actualizat: 17 ianuarie 2024 Vizualizari: 363
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
pronto
400 lei
Duward
425 lei
Tanis
350 lei