ceas Trumpf, mecanism Lorsa 8B fabricaţie circa 1970, brăţară Glauner & Epp din Double
Acest ceas Trumpf, de damă, este echipat cu un mecanism Lorsa 8B cu 17 rubine şi armare manuală, fabricat aproximativ în 1970. Balansierul cu amortizoare Antichoc-S65 efectuează 18.000 de bătăi pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de putere de 42 de ore. Ceasul are dimensiunile de 19x25 de mm şi distanţa între anse de 8 mm, iar mecanismul are dimensiunile de 15,35x17,8 mm şi înălţimea de 3,5 mm. Capacul spate este din oţel, clipsat, şi are ştanţat numele fabricantului. Cadranul este NOS, cu indecşi şi indicatoare aurii, în ton cu carcasa superbă placată cu aur de 20 de microni (ştanţă pe capacul spate). Carcasa, indicatoarele şi remontoarul original, fabricate de ARA (Reich & Golombeck, cu sediul la Berlin) sînt în stare excelentă. Bezelul este superb decorat prin randalinare (zimţii bezelului sînt executaţi prin deformare plastică la rece; se mai numeşte şi moletare cu ajutorul randalinei). Ceasul arată ca o mică bijuterie, imagine întărită şi de brăţara din Americ Double (suflată cu aur), fabricată de Glauner & Epp (fabricanţi de brăţări, cu sediul în Pforzheim).
Marca Trumpf a fost lansată şi comercializată de către manufactura Carl Filius, înregistrată încă din 1919 la Berlin de către întreprinzătorul ceasornicar cu acelaşi nume. A mai produs ceasuri şi sub brandurile Prima, Secunda, Tertia, Filia, Filius, Garde, Prima, Prinzip şi Propaganda (acesta din urmă neconfirmat de surse sigure). Astăzi, succesorii lui Carl Filius (W. Filius / Zeitdesign GmbH & Co KG) şi-au mutat sediul şi capacităţile de producţie la Bielefeld şi sînt mai cunoscuţi ca fabricanţii mărcilor Jacob Jensen şi... Danish Design.
Ceasul arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu brăţara originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.