ceas Start, calibru 41 M 32yH, primul ceas fabricat în Uniunea Sovietică

CEAS BARBATESC START Inscris de Ceasornicar
210 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Start este primul ceas fabricat în fosta Uniune Sovietică, şi datorită vechimii dificil de găsit astăzi în stare foarte bună, mai ales varianta cu carcasă din aluminiu eloxat. Acest ceas este echipat cu un mecanism 41 M 32yH cu 17 rubine şi secundar periferic, fabricat aproximativ în anul 1950 la a 2-a Fabrică de Ceasuri din Moscova (ştanţă cu poansonul M2 pe puntea superioară). Marca „Start” a aparţinut fabricii Raketa (Petrodvorets Watch Factory). Diametrul ceasului este de 35 mm, iar distanţa între anse de 16 mm. Balansierul este prevăzut cu şuruburi de compensare. Mecanismul are seria 94270. Capacul spate, din oţel, în stare foarte bună, este foarte gros şi solid. Remontoarul este cel original. Carcasa este din aluminiu eloxat în roz, în stare foarte bună. Cadranul cu indecşii orari şi cu indicatoarele aurii, decorat cu un model geometric, este de asemenea în stare foarte bună pentru vîrsta lui. La ora 6 este inscripţionat „2 Moskovskaia Ceasovai Zavod”. O piesă greu de găsit astăzi într-o stare bună !

Ceasurile Raketa sînt o adevărată legendă, împletită cu istoria zbuciumată de 300 de ani a fabricii. Brandul a fost lansat în 1962, de Fabrica de Ceasuri Petrodvorets din Sankt Petersburg (fost Leningrad), în cinstea primului zbor uman în spaţiul cosmic efectuat de Yuri Gagarin în 1961. Fabrica a fost înfiinţată însă în 21 octombrie 1721 de ţarul Petru cel Mare al Rusiei, ca manufactură de tăiat şi şlefuit pietre preţioase pentru necesităţile coroanei. Două sute de ani mai tîrziu, guvernul sovietic a decis înfiinţarea industriei de ceasuri şi una din direcţii a fost colaborarea cu firma franceza LIP, care a cedat licenţa a două mecanisme (R36 şi T18) şi a ajutat la implementarea producţiei. Fabrica din Sankt Petersburg a fost una dintre cele mai potrivite pentru reconversia la noua industrie. De observat că această fabrică a supravieţuit invaziei lui Napoleon, revoluţiei bolşevice, razboiului al doilea mondial, dar şi haosului economic apărut după căderea comunismului. Este una dintre puţinele fabrici de ceasuri care produc „all in house”, adică toate componentele sînt realizate în propriile capacităţi de producţie ! În afară de Raketa şi Start, fabrica din Petrodvorets a mai produs ulterior ceasuri sub numele de Russia, Svet, Pobeda, Neva, Mayak, Leningrad şi Baltika.

Ceasul arată foarte bine şi funcţionează la fel de bine. Provine din colecţia personală şi se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele roz. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 01 martie 2017 Actualizat: 10 ianuarie 2024 Vizualizari: 202
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 887
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Provita
235 lei
Prim
400 lei
Zaria
225 lei
Lubra
700 lei
Atlantic
155 lei