ceas Selecta de Luxe digital, model rar jump hour, mecanism Baumgartner 582

CEAS BARBATESC SELECTA Inscris de Ceasornicar
800 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest frumos şi inedit ceas Selecta de Luxe este dotat cu un mecanism Baumgartner BFG 582 cu display digital. Mecanismul are eşapament pin-lever, patentat de Georges Frederic Roskopf în 1867 (ideea aparţine însă ceasornicarului francez Louis Perron în 1798, redescoperită şi patentată de celebrul ceasornicar parizian Louis-Gabriel Brocot în 1823 şi sugerată lui Roskopf de către Jules Grossmann). Ceasul are dimensiunile de 38x39 mm şi distanţa între anse de 20 mm, iar mecanismul are diametrul de 27,6 mm. Balansierul tip lis, prevăzut cu amortizoare antişoc Kif-Trior, bate cu 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 44 de ore. Capacul spate este din oţel, foarte bine clipsat. Carcasa este în stare foarte bună, aşa cum este şi cadranul. Ora şi minutele sînt inscripţionate pe două discuri care se rotesc în aceeaşi direcţie, în două ferestre separate. Un model jump hour mai rar întîlnit astăzi, în stare excelentă.

Termenul de „Jump Hour” (Heures Sautantes în franceză, Oră Săritoare), sau ceas digital, se referă la ceasurile mecanice care indică timpul direct cu cifre, cu ajutorul unor discuri rotitoare, în locul indicatoarelor clasice însoţite de secundar. Primele exemple de astfel de ceasuri au fost fabricate în secolul al XIX-lea ca ceasuri de buzunar, începînd cu o piesă unicat făcută în 1830 de Blondeau pentru regele francez Ludovic-Filip d'Orléans. Producţia de semi-masă a început cînd Joseph Pallweber a inventat primul ceas de buzunar cu cadran numeric – oră săritoare şi minute. El a înregistrat mai multe patente între anii 1882 şi 1887, licenţiind acest concept mai multor producători dintre care cei mai cunoscuţi erau Cortebert şi IWC. Alte manufacturi au început curînd să copieze conceptul, modificîndu-l, astfel rezultînd cadrane cu oră săritoare şi minute retrograde sau flyback. Primul ceas de mînă Jump Hour a apărut în perioada Art Deco, aproximativ în 1920, dar a fost doar o scurtă aducere aminte a acestei tehnologii. Cea mai mare producţie de ceasuri digitale a avut loc în anii ’60–’70, ca o alternativă mai ieftină la ceasurile electronice ! Aceste piese sînt echipate cu mecanisme standard, de obicei cu eşapament pin-lever, singura diferenţă fiind că au discuri rotative în loc de indicatoare. Ele sînt numite în mod generic ceasuri cu oră săritoare, datorită saltului pe care-l face discul de oră la sfîrşitul fiecărei ore. Ceasurile digitale au fost întotdeauna privite ca nişte ciudăţenii de către publicul larg, fiind readuse în atenţia pasionaţilor de către colecţionarii care şi-au dat seama că aceste piese din anii ’60–’70 sau chiar mai timpurii sînt pe cale de dispariţie.

Selecta de Luxe a fost o marcă înregistrată de Uhrenfabrik Alfred Hirsch KG, cu sediul în Schwenningen. A produs, încpînd cu 1947, ceasuri, mecanisme, chiar şi brăţări pentru ceasuri, pînă în 1982 cînd dispare definitiv din peisajul orologer. Se cunosc doar cinci mărci fabricate de ei: Hichron, Hirsch, Lord, Selecta şi Selecta de Luxe.

Ceasul provine din colecţia personală, arată foarte bine şi funcţionează excelent, la secundă. Se livrează cu brăţara originală.Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 01 noiembrie 2022 Actualizat: 28 decembrie 2023 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Slava
380 lei
STOWA
650 lei
Milus
1.200 lei
Candino
315 lei