ceas Seiko TV dial vintage, mecanism 6119C foarte rar, fabricat timp de numai un an între 1969-1970, brăţara mesh originală

CEAS BARBATESC SEIKO Inscris de Ceasornicar
700 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Seiko TV dial este un model mai rar, echipat cu un mecanism automatic in house foarte rar, Seiko 6119C cu 21 de rubine, secundar central şi dublu calendar (dată + zi) în două limbi de circulaţie internaţională (engleză şi spaniolă). Calendarul acestui ceas este total diferit de alte modele Seiko, acesta fiind printre puţinele modele care au setare rapidă a ambelor date prin împingerea coroniţei, astfel: ziua se setează rapid prin împingerea repetată a remontoarului spre înainte dar printr-o apăsare lungă şi mai adîncă, iar data se setează rapid prin impingerea repetată a remontoarului spre înainte dar printr-o apăsare scurtă şi mai puţin adîncă ! 6619C este un sofisticat mecanism automatic excentric, cu armare într-o singură etapă şi amortizoare combinate Diafix pentru roata eşapamentului. Carcasa din oţel, în stare foarte bună, are dimensiunile de 38x36 mm şi distanţa între anse de 20 mm, iar mecanismul are diametrul de 27 mm şi înălţimea de 5,25 mm. Balansierul lis din glucydur cu amortizoare Diashock are o frecvenţă de 21.600 de bătăi pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de putere de 46 de ore. Mecanismul are rotorul de la automat pe rulmenţi şi prins într-un singur şurub. Capacul spate, din oţel, în stare foarte bună (vezi foto 3 şi 9), are garnitura originală şi seria 264468. Geamul este intact. Cadranul impecabil, într-o superbă nuanţă bordo, este foarte frumos şi excelent păstrat, cu toate inscripţiile intacte. Brăţara mesh originală este marcată Seiko pe închizătoare (vezi foto 6 şi 7).

La sfîrşitul anilor ’60 compania japoneză a lansat unul dintre cele mai de succes mecanisme ale sale, Hattori-Seiko Caliber 6119. De-a lungul anilor acesta a evoluat în trei versiuni, cu 6119A cea mai veche. Calibrul 6119C poate fi uşor identificat după particularităţile sale descrise mai sus. Fabricat timp de numai un an, între 1969 şi 1970, acest mecanism a fost conceput să funcţioneze chiar şi 20 de ani fără revizie !

Seikō Hōrudingusu Kabushiki-gaisha, sau mai simplu Seiko, este una dintre cele mai cunoscute şi mai inovative companii orologere din lume. Firma a fost fondată în 1881, cînd Kintarō Hattori şi-a deschis un atelier de reparat ceasuri în cartierul Ginza din Tokyo. Unsprezece ani mai tîrziu, în 1892, el începe să producă orologii sub numele Seikosha, care s-ar traduce liber prin „casa lucrului de calitate”. Primele ceasuri de mînă ale companiei ies pe piaţă în 1913, iar ceasurile produse sub brandul Seiko apar abia în 1924. În 1969 Seiko revoluţionează istoria orologeriei introducînd în fabricaţie Astron, primul ceas cu quartz din lume ! Acesta costa atunci cît o maşină ! În cîţiva ani costurile au scăzut, astfel încît oricine îşi putea cumpăra un ceas cu quartz, iar invenţia Seiko aproape că a distrus definitiv industria elveţiană de ceasuri ! Seiko este probabil cel mai cunoscută pentru ceasurile sale de mînă, fiecare model fiind produs integral in house. Acest lucru înseamnă atît mecanisme, cît şi carcase, indicatoare, baterii, senzori, inclusiv uleiul cu care se ung mecanismele şi alte componente minore, TOTUL se produce în fabricile Seiko. Compania japoneză produce atît ceasuri cu quartz cît şi ceasuri mecanice sau automatice, la preţuri dintre cele mai variate. Cel mai ieftin model Seiko (brandul Alba) costă 45 de dolari, iar cel mai scump (brandul Credor) costă 554.000 de dolari. În 1917 Seiko a devenit corporaţie. A fost redenumită Hattori Seiko Co. Ltd în 1983 şi Seiko Corporation în 1990. După ce şi-a creat subsidiare operaţionale, în 2001 devine holding şi este redenumită Seiko Holdings Corporation la 1 iulie 2007. Astăzi, ceasurile mecanice şi automatice Seiko sînt foarte căutate de colecţionari. Ca o curiozitate, directorul de zbor al NASA, Gene Kranz, a purtat la mînă un Seiko 5 model 6119-8460 pînă la sfîrşitul carierei sale. Ceasul a fost recent vîndut la o licitaţie şi se află încă în stare de funcţionare. Diverse modele de Seiko au apărut în filmele cu James Bond, ca şi în cele cu Jason Bourne. Seiko a fost, de asemenea, cronometrorul oficial al unor evenimente sportive majore: Jocurile Olimpice, Campionatul Mondial de Fotbal sau Campionatul Mondial de Atletism.

Piesa se află în colecţia personală şi este într-o stare tehnică şi estetică deosebită. Revizia a fost făcută recent la un ceasornicar profesionist. Funcţionează la secundă. Se livrează împreună cu brăţara mesh originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 13 decembrie 2020 Actualizat: 06 aprilie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Duward
575 lei
Alessi
150 lei
Princeton
400 lei
Silvana
860 lei
Poljot
700 lei