ceas Mora Polo (Suedia), mecanism Anton Schild 1690-92 fabricaţie anii '50

CEAS BARBATESC MORA Inscris de Ceasornicar
420 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Mora Polo este echipat cu un mecanism AS 1690-92 cu 15 rubine şi armare manuală, fabricat aproximativ în 1956. Ceasul are diametrul de 33 mm şi distanţa între anse de 16 mm, iar mecanismul are diametrul de 23,3 mm şi o înălţime de 4 mm. Balansierul de mari dimensiuni are spirală plană cu capăt reglabil şi execută 18.000 de bătăi pe oră. Arcul motor asigură, complet încărcat, o fenomenală rezervă de putere de 50 de ore. Capacul spate, din oţel, este pe filet şi are seria 10040 la exterior, iar la interior 364. Cadranul simplu, minimalist, bine păstrat, este înfrumuseţat de indecşii şi indicatoarele aurii. Toate piesele sînt cele originale. O marcă mai rar întîlnită, datorită provenienţei (Danemarca, Suedia).

Deşi ceasurile lor sînt marcate "swiss made", Mora este, de fapt, o marcă... suedeză. Cu sediul în micul orăşel cu acelaşi nume din provincia Dalarna, Mora are o puternică tradiţie în fabricarea "ceasurilor bunicii", poreclite aşa datorită aspectului desuet astăzi. Erau ceasuri de masă sau de perete, cu carcase din porţelan, pictate cu flori şi imagini bucolice. După terminarea celor două războaie mondiale, această marcă de ceasuri "bătrîneşti" căzuse deja în uitare, însă Mora era asociată în continuare cu ceasurile tradiţionale de calitate. Cînd Suedia a devenit o ţară industrializată şi a început să prospere, cineva a început să importe ceasuri elveţiene de bună calitate sub brandul Mora. Acest cineva nu era însă din Suedia ci din... Danemarca, ţara vecină. J.C. Filtenborg, care producea încă din 1855 în fabricile din Aarhus şi Copenhaga diverse furnituri (ochelari, stilouri etc.), sub sloganul "Calitatea nu iese niciodată din modă", iar din 1903 chiar mecanisme şi carcase de ceas şi pendule sub brandul propriu, înregistrase încă din 1911 marca Mora. Ceasurile erau produse în Elveţia, apoi ansamblate în Danemarca şi ulterior importate în Suedia cu diferite nume specific suedeze: Sportur, Atlet, Luxus, Polo, Skidor, Gulf, Svea, Ishockey, Tarnan, Svalan etc. Economia suedeză era în plină dezvoltare, deci inclusiv clasa muncitoare îşi putea permite "luxul" de a cumpăra un ceas. Şi cum suedezii sînt mari amatori de sporturi, iar polo pe apă era un sport foarte apreciat în Suedia, bineînţeles că J.C. Filtenborg s-a gîndit să importe şi un ceas cu acest nume. Astăzi, Mora poate fi numită un private label.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică bună. Se livrează cu cureaua de prezentare (nouă, dedicată, din piele neagră cu cusături albastre) iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 15 martie 2020 Actualizat: 25 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Poljot
500 lei
Volna
750 lei
Raketa
455 lei
Zentra
700 lei
Tourist
1.250 lei