ceas Mondaine automatic, mecanism de top ETA 2651 cu 21 de rubine

CEAS DAMA MONDAINE Inscris de Ceasornicar
375 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Mondaine, de damă, ceasul oficial al Căilor Ferate Elveţiene, marcă supranumită “cel mai punctual ceas din lume”, este echipat cu un mecanism automatic de top ETA 2651 în varianta cu 21 de rubine (a fost fabricat şi într-o variantă cu 17 rubine), secundar central şi calendar, fabricat în anii ’70 (cel mai probabil în 1975). De altfel, acest tip de mecanism care a echipat şi ceasuri de lux (ca de exemplu Tudor Auto-Princess, o marcă Rolex !) a fost fabricat numai între 1971 şi 1980. Mecanismul are diametrul de 17,2 mm şi înălţimea de 4,8 mm, iar ceasul are dimensiunile de 30x30 mm şi distanţa între anse de 15 mm. Balansierul tip lis, din Glucydur, este prevăzut cu amortizoare Incabloc şi bate cu 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 40 de ore. Data este cu setare rapidă din poziţia 1 a remontoarului. Carcasa este în stare foarte bună, iar capacul spate, din oţel, este marcat cu numele şi logo-ul mărcii. Cadranul albastru-bleumarin este în stare bună, cu toate inscripţiile intacte. Coroniţa originală este şi ea marcată cu logo-ul brandului (vezi foto 5).

Cine altcineva decît un inginer elveţian ar putea proiecta un ceas suficient de ingenios încît, asigurînd punctualitatea trenurilor, să devină un concept vizibil atît în Elveţia cît şi în afara graniţelor ei ? Un ceas care ticăie un minut în doar 58 de secunde, care a uimit încă de la început lumea şi continuă s-o farmece şi astazi. Această caracteristică a ceasului oficial al Căilor Ferate Elveţiene a asigurat plecări line şi precise ale trenurilor elveţiene, în ultimii 60 de ani. Realizînd că ceasurile acţionate electric pot fi de încredere, inventatorul şi în acelaşi timp angajatul Căilor Federale Elveţiene, Hans Hilfiker perfecţiona în 1944 un truc pentru a avea siguranţa că ceasurile din fiecare staţie indică acelaşi timp, cu exactitate. Astfel, la ceasurile feroviare, un al doilea indicator (cu un design unic, vizibil de departe) ajunge la poziţia de la ora 12 după... 58 de secunde. Aici se opreşte şi aşteaptă un impuls electric, eliberat automat prin intermediul reţelei de energie electrică. Acest lucru se întîmplă la fiecare minut plin. Mai întît minutarul negru sare la poziţia următoare, apoi indicatoarele roşii ale tuturor ceasurilor din reţea încep o nouă rotaţie, asigurînd sincronizarea întregului sistem feroviar. Această caracteristică exclusivă a fascinat călătorii încă de la inventarea designului clasic al Mondaine şi proprietatea intelectuală a acestuia protejată, în anii ’40. O epocă în care mecanismele electrice şi cu quartz, ca şi precizia bazată pe radio şi satelit nu exista ! Acest sistem, care este şi astăzi singurul de acest gen în uz, a promovat imaginea Elveţiei drept cea mai punctuală ţară din lume. Cu toate acestea, Mondaine a încetat producţia acestui model în 2001, dar în 2013 un model reproiectat a fost lansat sub numele de stop2go. În 2006, un procent de 50% din compania americană Luminox a fost achiziţionat de Mondaine, oferind noului proprietar un acces sporit la piaţa americană, iar Luminox acces sporit la pieţele europene şi asiatice. În 2012, gigantul Apple a plătit către Mondaine 22,5 milioane de franci elveţieni pentru a cumpăra licenţa designului şi a-l utiliza în ceasul Apple. Iniţial, Mondaine a anunţat că va da în judecată Apple, deoarece ceasul din iPhone semăna perfect cu Mondaine, dar gigantul american a fost de acord să rezolve problema în afara instanţei. Revenind la design, oricine poate constata că brandul Mondaine este atemporal, simplu şi iconic.

Ceasul face parte din colecţia personală, arată foarte bine şi funcţionează excelent. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 01 mai 2019 Actualizat: 07 ianuarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Duward
425 lei
Raketa
1.610 lei
Certina
1.450 lei
ARSA
750 lei