ceas Mir (Luch) Perestroika, seria "Propaganda", mecanism quartz Slava 2356 cu 8 rubine

CEAS BARBATESC MIR Inscris de Ceasornicar
270 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Mir (Luch), este echipat cu unul dintre cele mai bune mecanisme pe quartz realizate de fabricile sovietice, un Slava 2356 cu 8 rubine. Acest calibru a fost produs de Slava începînd din 1970 şi pînă în anii 2000 (asupra acestui ultim amănunt experţii nu sînt întotdeauna de acord, cu certitudine mecanismul fiind produs pînă la începutul anilor '90). Acest mecanism se bazează pe oscilaţiile precise ale unui cristal din quartz care este supus unui cîmp electric. Acestea sînt demultiplicate de un microcip, iar impulsurile sale sînt aplicate într-o mică bobină ce comandă un rotor pas-cu-pas. De aici, un mecanism de roţi dinţate fine transmit mişcarea precisă de rotaţie la arătătoarele cadranului. Datorită forţelor mici din mecanism este necesar un număr mai mic de lagăre din rubin, sau chiar deloc. Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Maşinăria este ştanţată cu logo-ul fabricii şi calibrul mecanismului. Cadranul alb este dominat de simbolul PCUS, secera şi ciocanul. Profitînd de faptul că "Perestroika" are 11 litere, producătorul a transformat fiecare literă în indecs orar, ora 12 fiind simbolizată de ciocanul roşu. Capacul spate, în stare perfectă, este din inox şi are ştanţată seria 440238. Carcasa şi coroniţa sînt în stare foarte bună (foto 5). Un ceas cu o simbolistică aparte, reminiscenţă a unei epoci apuse.

Ceasul face parte din seria „Propaganda” fabricată între 1985 şi 1992, ca expresie de susţinere a reformelor iniţiate de secretarul general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică (PCUS), Mihail Gorbaciov – Perestroika, Democratia, Glasnost. Prima treaptă a reformelor, Perestroika (însemnînd restructurare, reconstrucţie), a fost introdusă în 1984-1985 şi a fost elementul central al politicii adoptate de Gorbaciov în vederea reformării economiei şi societăţii sovietice. A înlocuit mulți oficiali ai partidului aflați în posturi cheie, ceea ce i-a asigurat un plus de putere și autoritate în cadrul partidului dar a provocat şi resentimente în rândul elementelor mai conservatoare din cadrul PCUS, ceea ce a condus la puciul din august 1991. În cele din urmă, perestroika nu și-a atins scopul pentru că Gorbaciov a încercat să corecteze problemele de la nivelul statului și societății pe care chiar partidul le crease ! Prins între conservatori și progresiști, Gorbaciov a pierdut tot mai mult din sprijinul politic inițial, astfel încât a devenit ultima victimă a perestroikăi.

Mir („pace”) a fost una din mărcile „de export” a fabricii de ceasuri Luch („rază”, în limba rusă) fondată în 1953 în oraşul Minsk. În 1954 a început construcţia fabricii, după un proiect al Institutului “Gipropribor” din Leningrad şi Institutul “Belgosproekt” şi executată într-un timp record pentru acea vreme, numai din panouri prefabricate. Primele ceasuri au fost produse în decembrie 1955, printre ele aflîndu-se marca „Mir”. În 1956 au fost lansate ceasurile Zaria, cu licenţă şi suport tehnic asigurat de fabrica de ceasuri Zaria din Penza. Ceva mai tîrziu au fost scoase ceasurile Luch, iar în 1963 producţia a atins nivelul de peste un milion de ceasuri. Din 1964 a început exportul, cu mecanismul Luch 1300, care a fost cel mai mic mecanism produs vreodată în URSS, cît o moneda de 10 kopeici. În 1974, la expoziţia de la Leipzig, ceasul de damă cu armare automată cu mecanism Luch 1809 a primit medalia de aur. După destrămarea URSS, producţia a fost stopată.

Ceasul arată şi funcţionează excelent. Provine din colecţia personală şi se livrează cu tot cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele neagră cu cusături roşii (foto 2 şi 8). Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 13 august 2018 Actualizat: 15 ianuarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Mir
250 lei
Yema
455 lei
Lip
710 lei
Lex
770 lei
Dugena
450 lei