ceas Le Phare, mecanism AS 1130 Wehrmachtswerk, fabricaţie anii '40 - '50

CEAS BARBATESC LE PHARE Inscris de Ceasornicar Stare: Folosit
550 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Le Phare este echipat cu un superb mecanism AS 1130 cu 17 rubine (a fost produs şi în variante cu 15, 16 sau 21 de rubine) şi secundar periferic, fabricat aproximativ între 1944-1952. Supranumit Wehrmachtswerk (army movement), acest mecanism era atît de fiabil încît a fost modificat de firme orologere de prestigiu, pentru a dezvolta noi mecanisme: Alpina 652, Dugena 838 ba chiar şi Girard-Perregaux 27. Opţional, era prevăzut şi cu un regulator Reed's. Calibrul iniţial avea 13''' (linie - unitate de măsură tradiţională în orologerie folosită pentru a defini diametrul unui mecanism; o linie corespunde la 2,255 mm; numărul liniilor unui ceas, indiferent de număr, se numeşte calibru), dar au fost fabricate şi două calibre de 13,5''' precum şi unul de 14''', acestea fiind produse însă doar pentru scurt timp înainte să fie înlocuite cu AS 1188 cu secundar central direct. Ceasul are diametrul de 37,5 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 29 mm diametru şi 3,8 mm înălţime. Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare se roteşte cu 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 41 de ore. Cadranul cu indecşi New Art şi indicatoare sword & spear este în stare foarte bună. Capacul spate, din oţel, are ştanţată seria 79029. Carcasa fabricată de Manufacture Genevoise de Boites de Montres Dérobert Freres Pierre-A. Dérobert & Cie este placată cu 10 microni de aur (ştanţă între anse, la ora 6, atît pentru placaj cît şi pentru poansonul fabricantului).

Fraţii Dérobert erau fabricanţi exclusiv de carcase şi au folosit, de-a lungul vremii, mai multe poansoane, printre care iniţialele DF sau un scut cu cercuri deasupra a una, două sau trei stele, numărul cerculeţelor fiind întotdeauna cu 1 mai mare decît cel al stelelor).

Manufactura Nouvelles Fabriques Le Phare SA, cu sediul în inima orologeriei elveţiene, orăşelul Le Locle (ulterior, sediul companiei a fost mutat în La-Chaux-de-Fonds), a fost înfiinţată aproximativ în anul 1897 de către Charles Barbezat-Baillot (vezi foto 9), cunoscut ceasornicar născut în 1847 la Bayard (cantonul Neuchâtel). Charles-Ami Barbezat (căci acesta era numele său real) şi-a finalizat ucenicia pe lîngă ceasornicarul Henri Victor Jean Guye-Huriet. Acesta a recunoscut de timpuriu talentul tînărului ucenic, astfel că după terminarea şcolii l-a luat asociat în afacerea lui cu ceasuri pe care în 1867 a şi redenumit-o „Guye & Barbezat”. Căsătorindu-se în 1875, Charles Barbezat şi-a extins numele de familie cu cel al soţiei sale, devenind Barbezat-Baillot. Cei doi au avut împreună opt copii. În 1877 Henri Guye moare, iar Charles Barbezat rămîne pe cont propriu. Prin achiziţionarea unei case în Rue de la Côte 32 obţine suficient spaţiu pentru zece angajaţi, cu care execută reparaţii ale cronometrelor marine şi altor mecanisme complicate. În 1879 patentează un sistem de calendar, iar în 1880 obţine medalia de aur la Gröningen, urmată de încă una în 1881 pentru ceasurile de buzunar cu calendar. Charles Barbezat-Baillot şi mărcile de ceasuri fabricate de el au obţinut de-a lungul timpului numeroase medalii de aur la expoziţii de profil. Ca un amănunt interesant: în 1883, la expoziţia "Internationale Koloniale en Untvoerhandel Tentoonstellung" de la Amsterdam, doar doi fabricanţi elveţieni obţin diplome de onoare: unul era Nouvelles Fabriques Le Phare SA, iar cel de-al doilea nimeni altul decît... Patek Philippe ! Charles Barbezat-Baillot era considerat un adevărat inovator în domeniul orologeriei. Nume prestigioase de producători de ceasuri, ca Invicta sau Audemars & Frères, au folosit ulterior descoperirile sale. Nouvelles Fabriques Le Phare SA a mai produs ceasuri şi sub brandurile Harmonie, Horophone, Jean d’ Eve, La Perle, Mignonette, Sultana etc. Fiind refuzat de industria de apărare elveţiană, prin anii ’30, Charles Barbezat vinde fabrica lui Jämes Favre, proprietarul celebrei manufacturi Zenith SA, care continuă să producă ceasuri aici sub diferite mărci: Alikor, Briltor, El Faro, Forflex, Kelwyn, Korval, Lighthouse, Rolnik sau Temporis.

Ceasul arată foarte bine pentru cei aproximativ 70 de ani ai săi şi funcţionează la secundă. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 06 ianuarie 2019 Actualizat: 31 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Olivia
600 lei
Omega
1.650 lei
Sekonda
370 lei
Luch
250 lei
Yema
450 lei