ceas Cometa, rar (fabricat în onoarea cometei Halley), cadran guillloche, mecanism AS 1560 cu spirală Nivarox, fabricaţie 1955

CEAS BARBATESC COMETA Inscris de Ceasornicar
860 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Fabricat cu ocazia aniversării a 250 de ani de la descoperirea periodicităţii celebrei comete Halley, acest ceas este echipat cu un mecanism AS 1560 supranumit şi Wehrmachtswerk (mecanism de uz militar), varianta cu 21 de rubine (a fost produs şi în varianta cu 17 rubine) şi secundar periferic, lansat în 1955. Ceasul are 37 de mm diametru şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 29 mm şi înălţimea de 3,2 mm. Balansierul de dimensiuni mari, cu şuruburi de compensare (în varianta cu 17 rubine fabricată din 1955, acest model de mecanism a utilizat amortizoare antişoc Triostat cu microregulator) efectuează 18.000 de Ah. Arcul motor asigură, complet armat, o rezervă strategică de mers de 37 de ore. Un ceas păstrat într-o stare foarte bună, cu carcasa Louis Lang şi bezelul placate cu aur (ştanţă între anse, la ora 12, atît pentru placaj cît şi poansonul fabricantului), remontoarul original în stare foarte bună. Capacul spate, din inox, are ştanţată seria 200, ceea ce înseamnă că a fost printre primele 200 de exemplare fabricate (este posibil să fi fost chiar o ediţie limitată la 250 de exemplare !). Cadranul cu indecşi şi indicatoare fine, aurii (din aur sau placate cu aur, în aceeaşi culoare cu carcasa), este de o eleganţă discretă. Dar ceea ce face acest ceas deosebit este cadranul cu guilloche-uri griliate fine şi cometa desenată pe cadran, lîngă denumirea mărcii.

Biografia ceasurilor Cometa începe în ianuarie 1893, cînd Achille Hirsch înregistrează în orăşelul La Chaux-de-Fonds, leagănul orologeriei elveţiene, prima sa manufactură ce producea piese de ceas, carcase, ceasuri de buzunar, cadrane şi mecanisme. Acelaşi Achille Hirsch înregistrează, de-a lungul timpului, şi alte firme, în funcţie de interesele momentului: Compagnie des Montres Invar, Climax Watch, Vigilant Watch Manufactory, Cervine SA, Cretets Watch Co., Century Watch etc. Produce altfel circa 200 de mărci de ceasuri, prea numeroase pentru a le aminti aici: AHS, Alchimist, Arbeit, Arbitrage, Balmoral, Banzai, Boudoir, Brave, Caravane, Century, Cometa, Corona, Demos, Senator etc., precum şi o gamă largă de cronometre. Activitatea este continuată de fii săi pînă prin anii '80, cînd apare ultima înregistrare în Registrul Comercial Elveţian.

Cometa Halley este cea mai faimoasă dintre toate cometele descoperite pînă acum. Este singura cometă de scurtă durată vizibilă în mod regulat, de pe Pămînt, cu ochiul liber, la fiecare 75 de ani, şi singura cometă vizibilă cu ochiul liber care poate apărea de două ori în timpul unei vieţi umane. Periodicitatea cometei a fost determinată pentru prima dată în 1705 de astronomul englez Edmond Halley, după care este numită acum.

Louis Lang, fabricant de carcase înregistrat încă dinainte de 1920 în orăşelul elveţian Porrentruy, era cunoscut pentru calitatea foarte bună a producţiei. Casa Lang a avut pe rînd logo-uri înfăţişînd un arcaş stilizat, literele LL înscrise într-o bornă sau un porc mistreţ ridicat pe picioarele din spate. Carcasele lor placate cu aur roz sau alb erau printre cele mai solicitate de fabricanţii de ceasuri.

Nivarox este furnizorul de spirale balansier cel mai agreeat de marile companii orologere elveţiene. Pînă şi Patek Philippe utilizează în ceasurile sale tot spirale Nivarox ! Povestea fabricii începe în 1933, cînd dr. Straumann a perfecţionat în laboratorul său din Waldenburg procesul de fabricaţie al spiralelor de balansier. Denumirea companiei este de fapt un acronim german pentru „nicht variabel oxydfest”. Nivarox este un aliaj special utilizat cu preponderenţă în industria orologeră, dar şi la instrumentele chirurgicale. Face parte din aceeaşi categorie ca Elinvar, Ni-Span, Vibralloy etc. Există mai multe versiuni ale aliajului de Nivarox. Spiralele confecţionate din aceste aliaje sînt foarte rezistente la uzură, non-magnetice, nu ruginesc şi au un coeficient foarte mic de dilatare termică (reduc, deci, erorile datorate variaţiilor de temperatură).

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie estetică foarte bună. Funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 29 septembrie 2020 Actualizat: 25 ianuarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Roberta
650 lei
Zentra
570 lei
Chaika
375 lei
Poljot
750 lei
Roamer
395 lei