ceas Cauny Prima De Luxe Centenario, model aniversar, mecanism Unitas 176, fabricaţie circa 1950

CEAS BARBATESC CAUNY Inscris de Ceasornicar
950 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Cauny Prima De Luxe Centenario, este echipat cu un mecanism Unitas 176 cu 15 rubine şi secundar periferic, fabricat aproximativ în anii '50. Probabil este un model aniversar, la împlinirea a 100 de ani de activitate. Ceasul are diametrul de 39 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 23,3 mm şi o înălţime de 3,75 mm. Balansierul cu şuruburi de compensare execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o impresionantă rezervă de mers de 50 de ore. Capacul spate din oţel este clipsat şi are seria 93 1436 176. Capacul are o gravură cu numele şi emblema mărcii Cauny Prima, o floare de crin stilizată care se regăseşte şi pe puntea roţilor mecanismului. Carcasa fabricată de Louis Lang SA (poanson pe capacul spate şi între anse, la ora 12) este placată cu 10 μ de aur (ştanţă pe capacul spate + marcaj între anse, la ora 12). Cadranul, în stare foarte bună, este decorat pe margine cu guilloche-uri (vezi şi foto 7) şi este evidenţiat de indecşii orari art nouveau şi de indicatoarele absolut perfecte în simplitatea lor.

Brandul CAUNY a fost înregistrat cu mult înainte de 1900, în emblematicul orăşel La Chaux-De-Fonds, leagănul orologeriei elveţiene, de către cunoscutul ceasornicar André Laager. Ulterior, ceasurile Cauny au fost fabricate de manufacturile reunite Mireille Grebler Cauny Watch Redia Watch Co. SA. De menţionat că Mireille Grebler era fiica lui „madame Franz, născută Grebler”, cum îi plăcea să se prezinte, printre foarte puţinele femei care au activat cu succes în industria orologeră elveţiană. Încă de la început, filosofia Cauny a fost de a crea ceasuri unice, nu numai prin grija şi atenţia investite în procesul de fabricaţie ci şi prin frumuseţea şi designul acestora. Marca a dispărut în 1960, ultimele menţiuni fiind din 1966, cînd marca apare înregistrata în registrul comercial din La Chaux-De-Fonds de către o anume Tatiana Danzinelli, şi din 1971, cînd firma a trecut în proprietatea firmei spaniole United Time S.L., situată în apropiere de Madrid. Cauny a mai produs ceasuri şi sub mărcile Coby, Gerar, Continent, Intercontinent, Isco, Memofix, Miracle, Narblas, Prima, Ready, Relys, Sonotime, Sonovox, Suisse, Foca şi Lamar. Cronografele lor echipate cu mecanisme complexe Valjoux sau chiar Landeron au atras atenţia specialiştilor, în anii ’50-’60, prin frumuseţea şi eleganţa lor, combinată cu funcţionalitatea şi complicaţiile.

Louis Lang, fabricant de carcase înregistrat încă dinainte de 1920 în orăşelul elveţian Porrentruy, era cunoscut pentru calitatea foarte bună a producţiei. Casa Lang a avut pe rînd logo-uri înfăţişînd un arcaş stilizat, două litere L înscrise într-o bornă sau un porc mistreţ ridicat pe picioarele din spate. Carcasele lor, placate cu aur roz sau alb, erau printre cele mai solicitate de fabricanţii de ceasuri.

Ceasul este într-o condiţie estetică foarte bună şi funcţionează foarte bine. Provine din colecţia personală şi se vinde numai împreună cu modelul de damă Cauny Bijou listat alături. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 26 decembrie 2019 Actualizat: 18 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Certina
1.450 lei
Mechta
390 lei
Dugena
650 lei
ULTRA
435 lei
Candino
550 lei