ceas Altanus Geneve, mecanism AS 1702-03, fabricaţie anii '60
Acest ceas Altanus Geneve dispune de un mecanism auriu AS 1702/03 în varianta de top cu 21 de rubine (a fost produs şi în varianta cu 17 rubine), secundar central şi calendar. Balansierul lis din glucydur este prevăzut cu amortizoare antişoc Incabloc şi se roteşte cu 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet încărcat, o impresionantă rezervă de mers de 50 de ore. Ceasul are diametrul de 35 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 3,8 mm. Mecanismul este inscripţionat cu ştanţa fabricii, Altanus. Cadranul este marcat cu numele şi logo-ul mărcii. Capacul spate, din inox, are aceeaşi inscripţie. Carcasa este placată cu aur.
Marcă elveţiană cu origini napoletane, Altanus Geneve datează din 1914, cînd familia condusă de Mario Casillo a intrat în afaceri cu ceasuri, cîştigînd, în scurt timp, datorită stilului unic şi politicii de marketing, dreptul de a exista în peisajul orologer elveţian. Numele mărcii vine de la denumirea vîntului Altano, un vînt foarte umed care suflă din Golful Leului spre versanții muntilor Cevennes. Au mai produs ceasuri şi sub marca Zedon. Astăzi, birourile Altanus se află în Geneva şi în Marcianise, orăşelul italian de unde proveneau fondatorii. Cea mai nouă inovaţie a lor în materie de ceasuri este... ceasul care se descompune biologic complet, botezat Patch şi inspirat de benzile multicolore de hîrtie din aer, din timplu carnavalului din Viareggio. Dezvoltarea acestui model a durat 4 ani. Cu carcasa din papier-mâché, rezistentă la șocuri și la apă, ceasul Patch cântărește doar 11 grame. Dacă nu-l mai folosiţi, puteţi arunca ceasul oriunde, chiar şi în natură, deoarece componentele lui din hîrtie se descompun iar ceasul... pur si simplu va dispărea.
Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică bună. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar.