ceas ZentRa Royal, mecanism ETA 1100, fabricaţie circa 1955

CEAS BARBATESC ZENTRA Inscris de Ceasornicar
700 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas ZentRa Royal este echipat cu un mecanism ETA 1100 în varianta cu 17 rubine (a fost fabricat şi în variante cu 15, 18 sau 21 de rubine) şi secundar central. Din acest mecanism, modificat, au fost dezvoltate şi mecanismele Dugena 606 şi Dugena 609, Zodiac 1100 sau chiar Ebel 130. Diametrul mecanismului este de 26,6 mm, iar grosimea acestuia de 4,5 mm. Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare şi amortizoare Incabloc efectuează 18.000 de rotaţii pe oră. Arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 42 de ore. Ceasul are dimensiunile de 37x43 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Capacul spate este pe filet, în stare foarte bună, cu seria 795653. Coroniţa este cea originală, în formă de cabochon, în stare foarte bună. Carcasa fabricată de Sad SA cu sediul în Biel, în stare excelentă (vezi şi foto 5, este placată cu 20 de microni de aur (marcaj între anse, la ora 6, atît pentru placaj cît şi poansonul fabricantului). Geamul în stare foarte bună acoperă un cadran minimalist, în stare excelentă, cu indecşi orari aplicaţi, identici cu carcasa (posibil să fie placaţi cu aur). Cureaua este Piaget, din piele de şopîrlă (vezi şi foto 7).

ZentRA a fost, la origini, o cooperativă fondată în Berlin pe 4 septembrie 1927, ca „Markenuhren-Verein”. Compania s-a dezvoltat foarte repede, ceasurile lor devenind populare datorită calităţii excepţionale şi preţurilor rezonabile. Firma avea 2.500 de magazine în care îşi vindea piesele orologere, aproape în fiecare localitate din Germania funcţionînd cel puţin un dealer ZentRA ! Ba chiar, în anii '30, deschide o filială independentă în Elveţia, în colaborare cu mult mai cunoscuta Tavannes. După cel de-al 2-lea război mondial compania şi-a mutat capacităţile de producţie din Berlin la Cologne, schimbîndu-şi numele în „ZentRA Uhren GmbH” şi revenind în forţă pe piaţă. În anii ’60-’70, ceasurile ZentRA erau larg răspîndite, preţul mediu fiind de aproximativ 200 de mărci germane. Modelele produse erau simple, clasice sau sport, iar mecanismele erau fie elveţiene (A. Schild), fie nemţeşti (PUW). Serii scurte ale unor modele ZentRA au fost echipate cu mecanisme Durowe, Urofa, ETA, Osco, Otero sau Bifora, dar s-a renunţat repede datorită costurilor mai mari şi s-a revenit la calibrele „tradiţionale” (A. Schild şi PUW). Prin anii ’80, datorită unor decizii economice greşite şi revoluţiei ceasurilor cu quartz, ZentRA şi-a închis porţile, orice încercare de resuscitare fiind sortită eşecului. În 2001, o firmă din Dusseldorf (care a lansat mărcile Javelle şi Elysee) a cumpărat marca şi drepturile ZentRA. Pentru calitatea şi precizia lor, ceasurile ZentRA au fost supranumite „ceasuri cu certificat de maturitate”. A mai produs ceasuri sub mărcile Centaur, Manta, Savoy, Hermetica etc.

Ceasul este într-o stare estetică deosebită şi funcţionează la secundă. Se livrează cu cureaua de prezentare, din piele de şopîrlă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 01 iunie 2020 Actualizat: 08 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Raketa
350 lei
Sekonda
430 lei
Elgin
4.500 EUR
Silvana
860 lei
Felsus
510 lei