ceas Sputnik aniversar, foarte rar, mecanism 2408

CEAS BARBATESC SPUTNIK Inscris de Ceasornicar
1.090 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas sovietic Sputnik, foarte rar întîlnit pe piaţa ceasurilor sovietice vintage, este echipat cu un mecanism 2408 cu secundar central şi 16 rubine. Arcul motor asigură o funcţionare neîntreruptă timp de 40 de ore, iar eşapamentul proiectat pentru 18.000 de alternanţe pe oră este asigurat de balansierul cu şuruburi de compensare. Sub balansier are marcată seria 0744171, iar pe puntea roţilor are sigla „1 Moskovskaia Ciasovai Zavod” în romb. Roata de la caseta arcului este gravată cu acronimul fabricii şi cu trei stele. Diametrul ceasului este de 36 mm iar distanţa între anse de 18 mm. Mecanismul are 24 mm diametru şi 4,3 mm înălţime. Carcasa cu remontoarul original şi capacul spate pe filet sînt în stare foarte bună. Cadranul are toate inscripţiile originale, intacte, cu litere chirilice. O raritate produsă timp de numai un an, un must have pentru orice colecţionar de ceasuri, sau pentru entuziaştii cosmosului.

A doua jumătate a secolului XX a fost marcată de un lanț de realizări majore ale Uniunii Sovietice în explorarea spațiului. Nu doar cărțile de istorie și starea actuală a programelor spațiale ale lumii amintesc despre asta, ci și ceasurile remarcabile produse de ceasornicarii sovietici pentru a comemora cele mai importante evenimente ale explorării spațiului. Lansarea primului satelit artificial de pe Pământ a fost unul dintre astfel de evenimente. Sputnik 1 (rusă, orig. Спутник-1, prescurtat ПС-1–PS-1) a fost primul satelit artificial care a orbitat în jurul Pămîntului, lansat de Uniunea Sovietică la data de 4 octombrie 1957, de la Cosmodromul Baikonur. Lansarea lui Sputnik a marcat începutul cuceririi spațiale. Economia sovietică a dorit imediat să continue această descoperire - au apărut suveniruri și produse de uz casnic sub formă de satelit, biciclete și chiar aspiratoare cu nume similar. De asemenea, industria sovietică de ceasuri a răspuns remarcabil succesului: Prima fabrică de ceasuri din Moscova a lansat un ceas bărbătesc de mînă excepțional de atrăgător, numit „Sputnik”. Din păcate însă, ceasurile Sputnik au fost produse timp de numai un an, iar astăzi sînt foarte căutate, mulți colecționari visînd să le obțină. Dar ce este atît de special la aceste ceasuri ? Mai întîi mecanismul, dezvoltat şi produs conform standardelor GOST 6519-58. În al doilea rînd designul, cu adevărat deosebit, ieşit din comun pentru acele vremuri. Indiferent de culoarea cadranului (alb sau negru), centrul acestuia era decorat cu globul pămîntesc gri-albastru, cu graniţele fostei Uniuni Sovietice evidenţiate cu roşu. O linie subţire în jurul globului desemna orbita satelitului, iar la unele modele vîrful rotund al secundarului reprezenta satelitul. Datorită unui design atît de inovativ, proprietarul ceasului îşi poate aminti imediat, doar privindu-şi mîna, premiera spaţială realizată de sovietici ! Dar simbolismul modelului nu se termină aici. Markerii orari de la orele 3, 6, 9 şi 12 sînt indicaţi prin cifre, iar indecşii pentru celelalte ore sînt reprezentaţi sub forma unor siluete de rachete spaţiale. Potrivit cunoscutului catalog din 1960 alcătuit de V.I. Vinogradov, ceasurile Sputnik au fost realizate în două modele: design ЧН-666К (carcasă cromată, cadran alb, indecşi, inscripţii şi indicatoare placate cu aur) şi design ЧН-667К (aceeași carcasă, dar cu cadranul negru, indecşi, inscripţii şi indicatoare albe-nichelate). Foarte puține ceasuri „Sputnik” funcționale au rămas astăzi.

Ceasul provine din colecţia personală, funcţionează bine şi este într-o stare foarte bună pentru vîrsta lui. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 17 decembrie 2023 Actualizat: 17 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Sindaco
150 lei
Wostok
670 lei
Zaria
400 lei
koha
650 lei
Luch
370 lei