ceas Roberta, mecanism PUW 260 cu ştanţă D.B.G.M., fabricaţie circa 1960

CEAS BARBATESC ROBERTA Inscris de Ceasornicar
650 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Roberta este echipat cu un mecanism PUW 260 în varianta cu 21 de rubine (a fost fabricat şi într-o variantă cu 17 rubine) şi secundar central. Mecanismul a fost produs doar între 1960 şi 1966, fiind apoi scos din uz. Din acest mecanism, modificat, au fost dezvoltate şi mecanismele Dugena 686, Dugena 1046, Kienzle 089/10 sau Lip R147. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi grosimea de numai 3,7 mm. Balansierul cu amortizoare Incabloc execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 41 de ore. Este ştanţat D.B.G.M. (Deutsches Bundes Gebrauchsmuster – inscripţie ce atestă uzul industrial sau militar). Prin precizia de execuţie a pieselor, specific germană, şi prin calitatea finisajelor, acest mecanism se ridică la un nivel superior mecanismelor elveţiene din aceaşi perioadă ! Ceasurile Roberta se vînd pe eBay cu aproape 350 de euro sau chiar mai mult, în funcţie de model.

Roberta este un brand care a aparţinut casei orologere Robert Kauderer din Pforzheim, fondată în 1949, cu doar cinci angajaţi şi înscrisă în registrul comercial german în 1951. În scurt timp ajunge la 100 de angajaţi şi devine unul dintre cei mai mari producători de ceasuri de mînă mecanice, automatice şi cu quartz din Germania. De altfel, Robert Kauderer este cel care, în 1973, a fabricat primul ceas quartz cu afișaj analogic de pe piața germană, iar un an mai târziu, primul ceas digital cu display cu LED-uri. În 1978, Robert Kauderer a cumpărat binecunoscuta marcă de ceasuri "Benrus" și a fondat o nouă filială, "Benrus Watch Co" New York. Compania lui Robert Kauderer a dispărut brusc în 1981, lăsînd în urma sa nişte ceasuri mecanice şi automatice considerate adevărate mostre de calitate orologeră.

PUW este prescurtarea de la Pforzheimer Uhrenwerke – Fabrica de mecanisme de ceas din Pforzheim, un orăşel din landul Baden-Wurttenberg, situat în sud-vestul Germaniei, lîngă munţii Pădurea-Neagră. Încă de pe la 1700, aici s-au dezvoltat meştesugurile giuvaergeriei şi ceasornicăriei, iar în 1767 Jean Francois Autran a primit de la guvernatorul landului Baden aprobarea de a înfiinţa o manufactură de bijuterii şi ceasuri. PUW s-a dezvoltat de-a lungul timpului, ajungînd al doilea centru din Germania, după Glashütte, în producţia mecanismelor de mare precizie pentru industria orologeră.

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează ca o maşină germană, adică perfect. A fost verificat şi reglat recent. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Curele pentru ceas 100% handmade găsiţi la secţiunea „curele piele”. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 12 martie 2020 Actualizat: 27 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Ruhla
265 lei
Lip
710 lei
Roamer
400 lei
Zaria
395 lei
Maiak
455 lei