ceas Ricoh automatic, model deosebit, calibrul 61-526-05

CEAS BARBATESC RICOH Inscris de Ceasornicar
610 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Ricoh automatic, un ceas din ce mai rar întîlnit pe piaţa ceasurilor vintage, este echipat cu un mecanism calibrul 61-526-05 cu 21 de rubine, secundar central şi dublu calendar (zi şi dată). Complicaţia „buton pentru setarea rapidă a datei” se află în dreptul orei 2 şi funcţionează perfect (data se poate seta rapid prin apăsarea repetată a butonului). Rotorul de la automat este pe rulmenţi. Calibrul 61 de la Ricoh era singurul cu 21 de rubine, celelalte mecanisme (31, 38, 40 şi 41) avînd cîte 25 de rubine. Toate calibrele Ricoh rulau la 18.000 de alternanţe pe oră. Familia de mecanisme Ricoh a fost completată în 1975 cu calibrul 251 (17 sau 22 de rubine), al cărui balansier rula la 21.600 de alternanţe. Dimensiunile ceasului sînt 37x43 mm, iar distanţa între anse de 17 mm. Cadranul albastru-turcoaz este decorat cu un model desosebit de frumos, în solzi. Geamul este faţetat (are un fel de cruce cu braţe egale), iar floarea de cireş stilizată aflată pe cadran indică faptul că piesa a fost destinată strict pieţei japoneze, mai pretenţioasă, deşi mai nonconformistă. Capacul spate, pe filet, este decorat cu floarea de cireş şi are seria 61909 A. Bezelul pare prins în şuruburi, aidoma unui hublou de batiscaf. Fabricate timp de numai 3 ani, între 1962 şi 1965, ceasurile Ricoh cu mecanisme în colaborare cu Hamilton sînt obiecte foarte rîvnite de colecţionari.

Istoria Ricoh începe în 6 februarie 1936 ca Riken Kankoshi Co., Ltd., bazată pe munca de cercetare a profesorului Ookawati Masatoshi (care se pare că a început ca vînzător de hîrtie fotografică). În martie 1938 compania devine Riken Optical Industry şi demarează producţia de dispozitive şi echipamente optice. După o serie de rebrandinguri asupra companiei iniţiale şi schimbări de sediu, un vizionar, Kiyoshi Ichimura, va juca de-a lungul timpului un rol important în conducerea şi dezvoltarea Ricoh. Timp de zece ani acesta va conduce compania din postura de director executiv, în 1946 fiind numit preşedinte. Puţini mai ştiu astăzi că viziunea lui Ichimura n-ar fi putut fi pusă în practică fără ajutorul companiei Takano Seimitsu Kogyo Co., Ltd., firmă japoneză care la origini făcea produse metalice şi care devenise cu timpul un producător de ceasuri de foarte bună calitate (vezi modelele „No. 1”, „2000 series” şi faimosul „Chateau”). Existenţa brandului orologer Takano s-a întins de-a lungul a 4 ani şi 11 luni, după aceea fiind încorporat în conglomeratul numit Ricoh. După preluarea Takano, Kiyoshi Ichimura a „uitat” sa mai amintească vreodată acest nume alături de Ricoh. În timpul conducerii sale compania ajunge una dintre cele mai dezvoltate, astfel încît în 1962 celebra firmă de ceasuri Hamilton intră într-un joint venture cu Ricoh, asociere în care Hamilton deţinea 60% din acţiuni. Împreună cu Ricoh, Hamilton va produce ceasuri destinate iniţial pieţei japoneze. O parte dintre componente erau produse în fabricile Hamilton din Lancaster, în timp ce componentele mecanice şi ansamblarea finală erau făcute în Japonia. Producţia de ceasuri Ricoh era însă destul de mică, aproximativ 1.000 de ceasuri pe lună, iar parteneriatul Ricoh-Hamilton nu putea concura invazia de ceasuri electronice produse de Seiko. Parteneriatul s-a dizolvat deci trei ani mai tîrziu, în 1965, iar mecanismele Ricoh rămase au fost introduse în carcase noi şi vîndute în Statele Unite sub marca „Vantage”. Ricoh a mai produs şi ceasuri Porsche de înalt nivel calitativ, cu 35 de rubine şi peste (în colaborare cu Porsche).

Ceasul este într-o stare tehnică şi estetică foarte bună. Provine din colecţia personală şi se livrează împreună cu cureaua de prezentare, nouă, din piele. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 01 mai 2019 Actualizat: 15 ianuarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Kirovskie
260 lei
Poljot
438 lei
Ruhla
120 lei
Chopard
475 lei
Raketa
950 lei (rezervat d-na D.B. !)