ceas Mortima Mayerling, dedicat celebrului "incident Mayerling", mecanism Cattin 66

CEAS BARBATESC MORTIMA Inscris de Ceasornicar
605 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Mortima Mayerling, un model special dedicat tragicelor întîmplări de la Castelul Mayerling, este echipat cu un mecanism C 66 cu 17 rubine, secundar central şi calendar periferic în fereastră la ora 3, în dreptul căreia geamul are o lupă, pentru o mai bună vizibilitate a datei. Mecanismul este fabricat aproximativ între anii 1965 şi 1970. Ceasul are dimensiunile de 39x40 mm şi distanţa între anse de 19 mm, iar mecanismul are diametrul de 23,3 mm şi înălţimea de 4 mm. Balansierul din nickel execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de putere de 40 de ore. Carcasa este în stare foarte bună. Cadranul negru-antracit este impecabil, marcat cu numele mărcii şi al modelului şi evidenţiat de punctul roşu al secundarului.

Incidentul Mayerling este denumirea sub care este cunoscută seria de evenimente din jurul morţii misterioase a prințului Rudolf al Austriei (30 de ani) şi a amantei sale minore, baroana Maria von Vetsera (17 ani), în 1889. Trupurile celor doi au fost descoperite în castelul de la Mayerling, în apropierea Vienei. Cauza morții lor a rămas pînă astăzi neclarificată, misterul rămînînd intact. Documentele existente în castel au fost distruse, iar cei prezenți au fost obligați să păstreze tăcerea. Există multe teorii, nici una fundamentată. Tatăl prințului, împăratul Franz Joseph al Austriei a cerut ca în acel an castelul să fie reclădit, dormitorul prințului fiind dărîmat iar în locul lui fiind clădită o biserică, al cărei altar se află pe locul patului în care a murit prințul. Castelul a fost transformat într-o mănăstire care a fost cedată ordinului carmelit. Acest incident a pus în pericol reconcilierea facțiunilor austriacă și maghiară din imperiu, a modificat succesiunea la tron, a fost unul dintre evenimentele care au dus la izbucnirea Primului Război Mondial și a contribuit indirect la prăbușirea monarhiei habsburgice în 1918. Povestea întimplării tragice de la castelul Mayerling este cunoscută contemporanilor noștri din cărți și din două filme - unul regizat în 1936 de Anatole Litvak, cu Charles Boyer şi Danielle Darrieux în rolurile principale, iar celălalt regizat în 1968 de Terence Young, cu Omar Sharif şi Catherine Deneuve în rolurile principale.

Mortima a fost înfiinţată de Emile şi Juliette Cattin (vezi foto 10) în localitatea Morteau din regiunea franceză Doubs. Producţia din anii ’20 şi ’30 pare să fi fost concentrată pe realizarea de ceasuri solide dar cu mecanisme simple, aşa numitele „ceasuri muncitoreşti”. Pînă la finele anului 1930 Mortima producea deja peste 30.000 de ceasuri pe an cu circa 90 de angajaţi (o bună parte dintre aceştia fiind străini). Cu banii cîştigaţi pînă atunci, în 1939 Emile Cattin cumpără Hotel de Terasses, situat pe strada Elveţia din Morteau, o investiţie ciudată pentru un producător de ceasuri. Într-o fotografie din acea perioadă a hotelului se poate observa un ofiţer german în uniformă de război. În 1947, proprietarii decid să folosească hotelul pentru a instala acolo noi capacităţi de producţie. În asociere cu Martial Vuillemin, aici va începe producţia de mecanisme Cattin. Practic, începînd din acel moment, Mortima fabrica in house toate componentele unui ceas, mai ales că deschisese şi un mic atelier pentru producţia de cadrane, toate ştanţate cu logo-ul deja cunoscutului Cocoş Francez. Compania Cattin era extrem de motivată şi, fiind condusă de oameni educaţi, în 1950 a manageriat deschiderea primei Şcoli de Orologerie pentru persoanele cu dizabilităţi. În 1960 afacerea Mortima era atît de înfloritoare încît Cattin a fost distins de către Guvernul francez cu ordinul Oscar pentru export. Emile Cattin era citat de ziarele vremii spunînd că Mortima producea atunci aproape 2 milioane de ceasuri pe an ! Şi pentru că facilităţile de producţie erau complet depăşite, în 1963 Mortima inaugurează o nouă fabrică, construită de la zero în localitatea franceză Guron (vezi foto 7). Şi aici toate componentele erau fabricate in house, în afara carcaselor (fabricate de Ets Burdet la Damprichard), indicatoarelor (externalizate de Mortima către terţi), rubinelor şi arcurilor. Începînd cu mijlocul anilor ’50 Mortima a făcut furori prin designul său inovator şi uneori de-a dreptul scandalos (ceasuri atipice, enorme pentru acea perioadă), iar de la mijlocul anilor ’60 varietatea ceasurilor produse de firmă a crescut enorm. Modelul SuperDatomatic, de exemplu, a avut nenumărate variante, de la dress watch pînă la diver; de asemenea modelul Mayerling şi cel puţin alte două branduri, Modia şi Milca. După 1947 toate ceasurile produse de Mortima au fost echipate cu variante ale mecanismului C 66, cu 1, 15 sau 21 rubine (există şi variante în 27 de rubine, mai rare). În 1964 Cattin produce primul ceas de damă. În 1979 Emile Cattin moare, iar Mortima pierde lupta cu quartz-ul, fiind vîndută în cele din urmă către Kiplé în 1990. În acelaşi an Kiplé preia şi fabricile LIP, problemele uriaşe ale acesteia din urmă ducînd Kiplé aproape de faliment. Emile şi Juliette Cattin au rămas în memoria locuitorilor din Morteau, aceştia dînd numele lor unei străzi importante din oraş, alături de alte personalităţi ca generalul De Gaulle, Albert Camus şi Louis Pasteur.

Ceasul provine din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează perfect. Se livrează cu brăţara elastică de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 22 martie 2020 Actualizat: 12 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Poljot
500 lei
Mondia
850 lei
Helvetia
450 lei
Sputnik
1.090 lei