ceas Chaika ("pescăruş"), mecanism 2603, model dedicat primei femei în spaţiul cosmic, Valentina Tereshkova

CEAS UNISEX CHAIKA Inscris de Ceasornicar Stare: Folosit
540 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas de damă Chaika ("pescăruş", în limba rusă) este un model mai rar întîlnit, dedicat primei femei în spaţiul cosmic, Valentina Tereshkova, căreia i se spunea "pescăruşul" (vezi foto 8). Logo-ul stilizat de pe cadran, reprezentînd un pescăruş în zbor, marchează această ediţie. Ceasul este echipat cu un mecanism 2603, cu 17 rubine şi secundar periferic. Maşinăria are diametrul de 26 mm şi o grosime de 3,9 mm, fiind ştanţată cu logo-ul fabricii, Tschistopoli Ceasovai Zavod, şi un număr de serie foarte mic: 01950. Balansierul din glucydur, cu amortizoare şi şuruburi de compensare, are o spirală din oţel cu spira terminală tip Breguet şi efectuează 18.000 de bătăi/ oră. Arcul motor asigură o rezervă de mers de 37 de ore. Geamul este în stare perfectă, iar cadranul cu cifre aurii este înnobilat de pescăruşul stilizat şi de acronimul fabricii producătoare.

În 1937 guvernul sovietic a decis înfiinţarea unei fabrici pentru producţia de rubine sintetice şi pietre tehnice, în orăşelul Uglich de pe Volga. Uzina a început să funcţioneze în 1940 şi s-a numit la început TTK-2. Ulterior, pe lîngă rubine, fabrica a început să producă şi ceasuri de damă. Din 1950 au fost preluate şi produse mecanisme Zvezda de la fabrica din Penza. Primele ceasuri de damă produse la Uglich s-au numit “Volga”. Din 1963 a fost adoptat numele de „Chaika” („pescăruş”, în limba rusă), în cinstea primei femei cosmonaut, Valentina Tereshkova. Fiind specializată pe realizarea de mecanisme de mici dimensiuni, aici s-au optimizat nu mai puţin de 12 calibre diferite ! În 1967 ceasurile Chaika au primit medalia de aur la expoziţia de la Leipzig. În anii ’70 aici s-au pus la punct şi tehnicile de realizare a cadranelor emailate, iar în 1977 a început şi la Uglich producţia de ceasuri cu quartz. În 1990, 50% din producţie era destinată exportului în Canada şi Europa. Din păcate, în anul 2000, datorită crizei economice, fabrica Chaika şi-a închis porţile.

Rusoaica Valentina Vladimirovna Tereshkova a devenit, pe 16 iunie 1963, prima femeie care a efectuat un zbor în spaţiu, o realizare considerată atît o reuşită ştiinţifică, cît şi un atu major în epocă pentru propaganda Uniunii Sovietice. La doi ani după zborul istoric al lui Iuri Gagarin - autorul primului zbor uman în spaţiu -, Valentina Tereshkova a ajuns în spaţiu la bordul vehiculului Vostok-6 şi a devenit, la vârsta de 26 de ani, o eroină naţională. Ea a rămas până astăzi singura femeie din lume care a efectuat un zbor individual în spaţiu, fără coechipier ! În aprilie 1962, cinci femei sovietice au fost selecţionate în cel mai mare secret, pentru un zbor spaţial: două inginere, o învăţătoare, o stenografă şi o muncitoare care efectuase 90 de salturi într-un club de paraşutişti amatori, Valentina Tereshkova. După şapte luni de antrenamente intense, Tereshkova a fost cea aleasă, probabil datorită biografiei sale, considerată ideală pentru regimul sovietic. Provenind dintr-o familie de ţărani, ea conducea în epocă secţia de tineri comsomolişti dintr-o uzină de textile din Iaroslavl, localitate aflată la 280 de kilometri de Moscova. Totul se petrecea în cel mai mare secret şi familia ei a aflat despre reuşita Valentinei abia atunci cînd Moscova a anunţat evenimentul pentru lumea întreagă. Cînd Valentina a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, un alt vehicul spaţial sovietic, Vostok-5, lansat cu două zile înainte şi pilotat de cosmonautul Valeri Bykovski, se afla deja pe orbită. În timpul misiunii sale de trei zile, capsula Vostok-6 în care se afla Valentina Tereshkova a efectuat 48 de rotaţii în jurul Terrei. Cei doi cosmonauţi au comunicat între ei, iar Tereshkova a putut chiar să îi cânte lui Bykovski. La două ore după revenirea ei pe Terra, specialiştii de la centrul spaţial rus nu aveau încă nici o informaţie despre "Pescăruş" (indicativul ei de la sol). Salvatorii au descoperit-o la mai multe zeci de kilometri distanţă de zona prevăzută, la cinci ore după aterizare, a relatat Valentina Tereshkova. Cel de-al doilea zbor spaţial al unei femei, sovietica Svetlana Saviţkaia, a avut loc abia în 1982. Prima americancă, Sally Ride, a ajuns în spaţiu abia în 1983. Iată un filmuleţ ce surprinde momentul istoric al lansării Valentinei în spaţiu:

/>
Ceasul este în stare foarte bună pentru vîrsta lui, şi funcţionează la secundă. Revizia a fost făcută recent. Ceasul se livrează împreună cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele maro, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 17 aprilie 2018 Actualizat: 29 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Vostok
360 lei
Avia
350 lei
Poljot
420 lei
Poljot
750 lei