ceas Cauny Bijou, mecanism FEF 6600, fabricaţie circa 1950

CEAS DAMA CAUNY Inscris de Ceasornicar
400 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Cauny Bijou, de damă, este echipat cu un mecanism FEF (“Fleurier” SA, preluată ulterior de una dintre entităţile fondatoare ale Parmigiani Fleurier !) 6600 cu 17 rubine, fabricat aproximativ în anii ’50. Acest mecanism, modificat, a stat la baza mecanismului Alpina 872. Ceasul, aşa cum o arată şi numele modelului, este o micuţă bijuterie: are dimensiunile de 17x17 mm şi distanţa între anse de 7,5 mm, iar mecanismul are dimensiunile de 13,05x15,15 mm şi o înălţime de doar 3,5 mm. Balansierul tip lis bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o fenomenală rezervă de putere pentru acest ceas mititel, de 45 de ore. Capacul spate din oţel are ştanţate numele şi emblema mărcii Cauny Prima, o floare de crin stilizată, şi poartă seria 13-295. Carcasa fabricată de André Jeandupeux (poanson pe capacul spate şi pe lateralul carcasei) este placată cu 10 μ de aur (ştanţă pe capacul spate + marcaj pe lateralul carcasei) - vezi foto 7, modul în care se reflectă literele în suprafaţa impecabilă a carcasei. Remontoarul este cel original, ştanţat cu emblema Cauny (vezi foto 11), aceeaşi floare de crin stilizată care se regăseşte şi pe capacul spate. Cadranul, în stare perfectă şi de o simplitate dezarmantă, este pus în evidenţă de indecşii orari şi indicatoarele minuscule, aurii, precum şi de geamul cu un soi de "steluţe" pe margini. O mică bijuterie, aşa cum arată şi numele modelului: Bijou !

Brandul CAUNY a fost înregistrat încă dinainte de 1900 în emblematicul orăşel La Chaux-De-Fonds, leagănul orologeriei elveţiene, de către cunoscutul ceasornicar André Laager. Ulterior, ceasurile Cauny au fost fabricate de manufacturile reunite Mireille Grebler Cauny Watch Redia Watch Co. SA. De menţionat că Mireille Grebler era fiica lui „madame Franz, născută Grebler”, cum îi plăcea să se prezinte, printre foarte puţinele femei care au activat cu succes în industria orologeră elveţiană. Încă de la început, filosofia Cauny a fost de a crea ceasuri unice, nu numai prin grija şi atenţia investite în procesul de fabricaţie ci şi prin frumuseţea şi designul acestora. Marca a dispărut în 1960, ultimele menţiuni fiind din 1966, cînd marca apare înregistrata în registrul comercial din La Chaux-De-Fonds de către o anume Tatiana Danzinelli, şi din 1971, cînd firma a trecut în proprietatea firmei spaniole United Time S.L., situată în apropiere de Madrid. Cauny a mai produs ceasuri şi sub mărcile Coby, Gerar, Continent, Intercontinent, Isco, Memofix, Miracle, Narblas, Prima, Ready, Relys, Sonotime, Sonovox, TY, Foca şi Lamar. Cronografele lor echipate cu mecanisme complexe Valjoux sau chiar Landeron au atras atenţia specialiştilor, în anii ’50-’60, prin frumuseţea şi eleganţa lor, combinată cu funcţionalitatea şi complicaţiile.

André Jeandupeux, fabricant elveţian de carcase prin firma sa, Orgalvanic SARL, înregistrată încă din 1887 în Registrul Comercial Elveţian, avea sediul central în Biel Bienne. Poansonul său de meşter era un JS într-un soi de bornă.

Ceasul este într-o condiţie estetică impecabilă şi funcţionează foarte bine ! Revizia a fost făcută recent. Aparţine colecţiei personale şi se vinde numai împreună cu modelul bărbătesc Cauny Prima De Luxe Centenario listat alături. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 26 decembrie 2019 Actualizat: 18 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Doxa
610 lei
Lanco
1.000 lei
Chaika
452 lei
THERMIDOR
350 lei
Chaika
452 lei